joi, 10 decembrie 2009

Foame si ciment


Asa a inceput totul. A insemnat multe lucruri pentru Romania perioada comunista. Ma gandeam azi... daca Ceausescu a introdus ratiile de alimente pentru cetateni pentru a plati cat mai repede datoria exterma, inseamna ca atatea generatii de oameni au fost sacrificati fara voia lor pentru ca tara sa arate ca in prezent. Apartamentul in care poate stai cand citesti aceste randuri inseamna incredibil de mult efort din partea atator oameni. Cred ca asta e motivul pentru care platim atat de mult pentru o cutie de chibrituri (cunoscuta si sub numele de apartament) dintr-un bloc. Valoreaza mult privit din prisma aducerii lui la stadiul de locuinta din nimic.
Pun pariu ca francezii n-au apartamente construite si platite cu foame nivel naţional pentru . După un concurs ce a durat aproape 4 ani, tânăra arhitectă de numai 28 de ani, Anca Petrescu, a câştigat postul de arhitect şef a celui mai controversat proiect construit până acum în România.

Şantierul propriu zis a început în anii 1980 cu demolarea a peste 7 km² din vechiul centru al capitalei şi relocarea a peste 40.000 de oameni din această zonă. Dintre clădirile dispărute se număra Manastirea Vacaresti, Spitalul Brâncovenesc, Arhivele Naţionale, Stadionul Republica şi lista poate continua.




  • lăţime - 245 metri

  • înălţime - 86 metri (peste cota 0)

  • adâncime 92 metri (sub nivelul solului)

  • suprafaţa construită la sol - 66.000 metri pătraţi

Resurse folosite


Pentru realizarea acestei impunătoare clădiri s-au folosit:



La construcţie au participat 200 arhitecţi şi aproximativ 20.000 muncitori care au lucrat în trei ture, 24 ore pe zi.


Structura şi compartimentarea


Pe verticală se disting trei registre, care corespund totodată şi unor zone funcţionale distincte.


Clădirea are aproximativ 1000 încăperi, dintre care 440 birouri, peste 30 săli şi saloane, 4 restaurante, 3 biblioteci, două parcări subterane, o sală de concerte, restul fiind camere de deservire.


Numele sălilor şi saloanelor din Palatul Parlamentului au fost alese după 1989, ele evocând evenimente importante din istoria poporului român sau personalităţi cunoscute pe plan mondial. Majoritatea sunt legate de aspiraţia românilor pentru Unire şi de istoria parlamentarismului în România.








  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu